Thomas Bakker - Standstill

Vanaf 5 maart 2012 is Thomas Bakker te gast op het IK-eiland. Hij is de eerste van twee residenten dit jaar via het Mondriaan Fonds komen.
“Ik heb de ruimte bekeken en ik denk dat ik daar goed zou kunnen werken. De stille, strakke omgeving is prima en de typische architectuur een uitdaging. Het werk van Jan van Munster is voor mij inspirerend en ik heb het idee dat er overeenkomsten zijn in het minimaal handelen en monumentaal spelen met licht en ruimte.”

foto(s): Thomas Bakker

“Aangezien mijn werk in aanloop en tijdens de opbouw van een tentoonstelling tot stand komt, is het voor mij van groot belang om op geconcentreerde wijze te spelen en te combineren in de expositieruimte. In mijn atelier is dat niet altijd mogelijk omdat er veel spullen aanwezig zijn en ik daardoor moeilijk opstellingen kan maken. Het is lastig wegen met mijn ogen in mijn eigen vertrouwde atelier. De dingen komen meer tot hun recht in een strengere ruimte. Juist nu is het van belang om de verschillende media: film, video, ruimtelijke installaties en objecten letterlijk en figuurlijk tegen elkaar aan te plaatsen en de constante waarde van mijn werk te herschikken en te benoemen. Dit proces van combineren en plaatsen is niet nieuw maar verloopt over het algemeen vrij snel omdat het werk direct tentoongesteld moet worden. Het IK-paviljoen biedt mij de mogelijkheid om langer op locatie te werken en mijn handelingssnelheid te vertragen.”

zie ook:

Thomas Bakker
multiples

tags: