Ko de Jonge - IK WENS

IK WENS op nieuwjaarsdag
1 januari – 29 januari 2012

Op nieuwjaarsdag opent het kunstproject IK WENS van Ko de Jonge op het
IK-eiland in Oost-Souburg. Iedereen is welkom van 12.00 uur tot 17.00 uur. Om 16.00 uur is er een presentatie over het fenomeen mail art door Toon Joosen (mail art kunstenaar en tot voor kort docent aan het KoningWillemIICollege in Tilburg).

Ko de Jonge heeft 1500 kunstenaars en belangstellenden in kunst en cultuur over de hele wereld benaderd om een ‘mail art’ wenskaart te vervaardigen.
Ook inwoners van Oost-Souburg zijn via een huis-aan-huisblad uitgenodigd om een mail art kaart te maken met daarop een persoonlijke nieuwjaarswens in beeld of met woorden. Deze wenskaart kunnen ze insturen of op nieuwjaarsdag zelf een plekje in de expositie geven.

Zo ontstaat een uniek kunstproject met bijdragen van wereldburgers van heinde en ver én van heel dichtbij. De expositie IK WENS is in januari 2012 op zaterdagen en zondagen van 12.00 uur tot 17.00 uur op het IK-eiland te bezoeken.

‘Mail art’ zijn kunstwerken in de vorm van kaarten, pakjes en brieven die door een netwerk van deelnemende kunstenaars over de gehele wereld, waaronder Ko de Jonge, aan elkaar worden verzonden.

Naast dit actuele project is een overzicht te zien in verband met het 50-jarig bestaan van mail art, samengesteld door de Berlijnse kunstenaar Lutz Wohlrab (50 years of mail art).

Het archief met kunstenaarsboekjes ARTisSTARTplus bestaat op 1 januari 2012 30 jaar. Het archief bevat 1298 boekwerkjes. Alle boekjes bestaan uit hetzelfde materiaal, hebben dezelfde grootte en titel, maar hebben een unieke inhoud.
Nieuwjaarsdag is een markering tussen verleden en toekomst.
Het ARTisSTARTplus archief toont werken van 30 overleden kunstenaars:

Simon Baudhuin
Mike Bidner
Ulises Carrión
Mona Catbird (Josef Klaffki)
Cavellini
Jan van Westen
Friedrich Winnes
David Zack

Tevens is het resultaat te zien van 20 kunstenaars die werken maakten voor het project ZOVER IK ZIE.

In de PZC van 31 december 2011 is een bespreking van het project IK WENS door Ali Pankow gepubliceerd.

Inleiding over het fenomeen mail art door Toon Joosen ter gelegenheid van de opening van de tentoonstelling over het mail art project van Ko de Jonge op1 januari 2012.
! 7 !

zie ook: