Joris Van de Moortel - 'Signal bright, day and night'

Van 5 september t/m 3 oktober 2010 stond de Belgische kunstenaar Joris Van de Moortel centraal op het IKeiland met ‘Signal bright, day and night’. Van de Moortel is de tweede van de drie aanstormende Belgische kunstenaars die curator Flor Bex voor stichtingIK selecteerde.

Van de moortel heeft zich op de ingetogen stilte van de tentoonstellingsruimte gericht voor zijn tentoonstelling op het IKeiland in Oost-Souburg, een omgeving die hem trouwens als Belg niet geheel onbekend is, Van de Moortel bracht een groot deel van zijn jeugd door aan de ‘Vlaamse’ oever van de Schelde.
Het werk dat Van de Moortel op het IKeiland presenteert, ‘Signal bright, day and night’ was in een eerdere variant reeds te zien bij Van de Moortel’s solotentoonstelling op Art Brussels met Hoet Bekaert Gallery. Het is een klein werk bestaande uit een onbewerkt linnen schilderdoek waarop een abstract werk met tandpasta is uitgewerkt. Een zelfgemaakte wastafel met spiegel, het potje voor de tandborstel dient eigenlijk om de penselen in schoon te maken en ook de tandenborstel is hier vervangen door een schilderspenseel, de verf is dan weer tandpasta geworden.

Het werk dat Van de Moortel op het IKeiland tentoonstelt is een verwijzing, het gaat nog een stap verder in op het repetitieve karakten, ook wel de ‘loop’ zoals dit in de muziek wordt aangegeven van het werk en de handeling. Dagelijks bracht Van de Moortel bij aankomst in zijn atelier verf en tandpasta aan op het doek, dat ter vervanging van de speigel deel uitmaakt van de ‘toilettafel’. Het zelfportret ter vervanging van de dagelijkse confrontatie met de badkamerspiegel. Als referentie gebruikte Van de Moortel het ronde scheerspiegeltje, het mesje werd gebruikt om dagelijks de verf en pasta weer van het doek te schrapen en in een blik op te slaan om de dag erop weer een nieuwe ‘spiegel’ te maken. Het etiket op het verfblik verwijst naar de datum van het portret.
Men zou deze repetitieve handeling als een uitspatting van narcisme kunnen lezen, al is ze daar eerder het tegenovergestelde van. het protret, de spiegel, worden vernietigd en opgeslagen in een blik, de verf en pasta worden opnieuw vermengt.
Voor een nieuw schilderij?