Assaf Gruber - Isomorphs

Op voordracht van curator Flor bex heeft Assaf Gruber in mei 2010 gewerkt op het IKeiland. Het werk dat tijdens deze periode is ontstaan wordt gepresenteerd in het hoekpavoiljoen en de IKsculptuur op het IKeiland.

In zijn installatie ISOMORPHS tracht de kunstenaar licht en schaduw te vangen in een spel van tegenstellingen en evenwicht.

foto(s): Piet Dieleman

Assaf Gruber (Jeruzalem 1980, woont en werkt in Gent en Parijs).
“Mijn kunstewerken vertellen verhalen over interne conflicten en verborgen geweld, hun wederzijdse afhankelijkheid en hoe ze zich verhouden to elkaar. Ik gebruik iets lichts om iets zwaars mee te construeren; een zorgvuldig samengestelde opstelling culmineert in iets willekeurigs als de ballen bij pool biljart na een eerste stoot”
Het werk van Assaf Gruber richt zich op formeel onderzoek naar het spanningsveld tussen vertelling en abstractie. Het is als een zoektocht naar vorm door middel van beeldhouwwerk, fotografie en video-installaties.
In zijn sculpturale werk gebruikt de kunstenaar zowel zeer gevoelige, breekbare (zoals fotogevoelig papier), als stevige en ruwe materialen (als staal). Hij ziet het al een uitdaging de verschillende media te combineren en te herschikken; een idee van sculpturaal construeren.